BLOG


Ukus Tradicije - Nikka viski


             

Danas japanski viskiji grade svoj ugled te izazivaju velike promjene u hijerarhiji vrhunskih viskija širom svijeta. Ugled im konstantno raste, te ih otkriva sve više i više ljubitelja ovog alkoholnog pića.


Od 2000. godine Nikka viski zauzima ključnu ulogu i širom Evrope, autentičan po stilu, predstavlja istinski odraz japanske kulture, mješavinu modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i prefinjenosti.
 

Priča o nastanku Nikka viskija kreće davne 1918. godine, kada je mladi Masataka Taketsuru, koji se danas smatra "ocem japanskih viskija " otišao u Škotsku kako bi otkrio "tajne proizvodnje viskija". U Škotskoj susreće Ritu Cowan koja postaje njegova supruga i muza, a koja ga je kasnije inspirisala da 1934. godine na ostrvu Hokkaido izgradi Yoichi, svoju prvu destileriju, a sve veći uspjeh omogućio mu je izgradnju druge destilerije, Miyagikyo, na ostrvu Honshu 1969.


Danas je Nikka najcjenjeniji i najprodavaniji japanski brend viskija u Evropi s osvojenim prestižnim nagradama na takmičenjima, gdje se plasira čak ispred škotskih viskija.